• gratis verzenden* met uitzondering van SALE
  • VIP Service postcode 7311 t/m 7339
Uw filters
< Terug naar overzicht

Stage in de Greve fabriek in Brasov, Roemenië

dinsdag, 30 augustus 2016

Op 15 augustus ben ik naar Roemenië gevlogen om daar een week mee te lopen op de verfafdeling van de fabriek van Greve schoenen. Een kleurrijke week waarin ik heel veel geleerd heb en kennis heb gemaakt met Roemenië en de gastvrijheid van de medewerkers van Greve. In deze blog zal ik een korte impressie geven van mijn stage.

De fabriek van Greve staat in Brasov, een prachtige stad in Transylvanië, aan de rand van de Karpaten. Een regio bekend om zijn natuurschoon, Dracula, de van pruimen gestookte Palinka en tevens vanwege de in de stad gevestigde Roemeense schoenenindustrie. Brasov telt een stuk of 15 schoenfabrieken, waaronder Greve en het wereldberoemde Saint Crispins. Ook het luxemerk Hogan laat 70% van zijn schoenonderdelen in Brasov maken.  

De fabriek van Greve is gevestigd in een pand van de voormalige textielfabriek Carpatex. In het pand staan high tech schoenmakersmachines en telt 45 medewerkers. Een belangrijke reden om de Greve schoenen juist hier te laten maken is dat hier nog relatief veel kennis en kunde aanwezig is. De fabriek is eigendom van Jos Jan Greve en wordt geleid door Attila Aranyosi, beide te zien op de foto hieronder.

Zoals je ziet komt er nog heel veel handwerk kijken bij het maken van de schoenen, maar ook wordt er gebruik gemaakt van moderne techniek zoals de Goodyear stikmachine.

Aanleiding om in Brasov stage te gaan lopen was dat ik wilde leren hoe je schoenen verft, dus blanco of crust leer op kleur brengt met de hand. Bij Oxener verkopen we onder andere de nieuwe collectie "op maat voor Oxener" waarbij het voor de klant mogelijk is om zelf aan te geven hoe je de schoenen gekleurd wil hebben. Het zou natuurlijk erg mooi zijn als we dit ambacht ook vanuit onze eigen winkel zouden kunnen aanbieden.

Om op te kunnnen oefenen heb ik zelf een paar schoenen van crust leer gemaakt. Je ziet ze hieronder. Om ze te kunnen verven worden de schoenen eerst schoongemaakt met alcohol. Dan wordt de eerste tint aangebracht, in dit geval licht groen (ik ben gek op groen). Een uurtje laten drogen en vervolgens kan de accent kleur aangebracht worden, in dit geval donker groen.

Dan volgt de afwerking, eerst de leerporiën weer met een strijkbout laten sluiten. Vervolgens met wax op de poetsmachine en dan met Saphir "glazuur" met de hand uitpoetsen. Het resultaat mag er wezen, en jammer genoeg kan ik het je nu niet laten ruiken maar de geur van de verse wax is overweldigend.

Ik heb in deze week super veel ervaring en inspiratie op kunnen doen en heb ervan genoten.

Met dank aan Jos Jan, Attila en alle medewerkers van de Greve fabriek in Brasov.


tekst en beeld: Gerco Oxener


  • gratis verzenden* met uitzondering van SALE
  • VIP Service postcode 7311 t/m 7339
  • 14 dagen bedenktijd

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.